Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı, temel olarak gürültünün insan üzerinde oluşturacağı zararlı etkileri en aza indirmek için alınacak önlemleri kapsar. Gürültü, düzensiz yapılı, farklı frekans bileşenlerine sahip olan ve genellikle zamana göre, değişken olan istenmeyen ses topluluğudur.

Ses yalıtımı ne kadar etkilidir? Özellikle şehirleşmenin plansız olduğu bölgelerde gürültü insan sağlığına ve konforuna zarar veren faktörlerden biridir. Çevredeki bir fabrikanın çıkardığı rahatsız edici sesler, havaalanı çevresindeki yerleşim bölgesinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komsudan gelen konuşmalar insanlar tarafından farklı dozlarda gürültü olarak algılanarak, rahatsız edici olabilir.

ses yalıtımı
ses yalıtımı

Ses yalıtım nerede kullanılır? Evlerde, okullarda, işyerlerinde vb. Yaşıyoruz. Binayı ve çevreyi gürültünün zararlı etkilerinden korumak için binayı ve çevreyi zararlı gürültüden kurtulma yolu; kayıt stüdyoları, sinema salonları, konser salonları vb. Mekanı zararlı seslerden izole ederek gerekli kullanım koşullarını oluşturur; jeneratörler, hidrofor, kalorifer vb. Gürültülü alanları izole etmek ve ortama yaydıkları gürültüyü azaltmak için tasarlanan uygulamalara “ses yalıtımı” denir.

ses yalıtımı
ses yalıtımı

Bazı alanlarda ise, düşük ses seviyesi, işin en önemli gereklerinden biridir. Radyo yayıncılığında ve müzik stüdyolarında ses seviyesinin düşük olmasının gerekmesi, bir hastanede hastalara sessiz ve huzurlu ortam oluşturmak, okulda dışarıdan gelen gürültüleri kesmek, bina yapım aşamasında çözülmesi gereken sorunlardır. Yapılarda huzurlu bir ortam sağlamak için gürültüyle mücadele etmek gerekir.

Ses yalıtımı nasıl yapılır? Gürültüyle mücadelede temel olarak iki yöntem kullanılır. Akustik düzenleme ve ses yalıtımı. Akustik düzenleme, kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesidir. Ses yalıtımı ise, yapı elemanları aracığıyla iletilen seslerin miktarlarını azaltmak için yapılan işlemdir.

ses yalıtımı
ses yalıtımı

Gürültü, konforumuz açısından istenmeyen, rahatsız edici bir durumdur. Verdiği bu rahatsızlığın yanı sıra bireyler üzerinde, psikolojik, fizyolojik ve performans yönünden olumsuz etkiler de yaratır. Gürültü, davranış bozuklukları, çalışma verimindeki düşüş, duyma kayıpları, kulak çınlamaları ve bazı psikolojik hastalıkların nedeni olabilir.