Gürültü Kontrolü

Gürültü kontrolü, insanları gürültüden korumanın bir yoludur. Gürültü kontrolü temel olarak 3 farklı şekilde sağlanabilmektedir.

1- Gürültüyü oluşum kaynağında azaltmak.

2- Yayılma alanındaki gürültüyü azaltmak.

3- Gürültü algılandığında alınacak çalışma ve önleyici tedbirler.

Gürültü Kontrolü Nerde Yapılır?  Yoğun ses tempolarının meydana geldiğini alanlar olarak Jeneratör odaları, makine daireleri, klima odaları gibi mekanlar görülmektedir. Bu alanlarda şiddetli ses temposunun kesilmesinde etkili çözüm olarak ses izolasyon uygulamaları yapılmaktadır. Uygulamalarda kullanılan malzemeler birinci sınıf ürünlerden üretildiği için bir çok alanda kullanılabilmektedir. Yüksek hava şartlarına dahi dayanıklı malzemeler mükemmel ses yutum değerlerine sahiptirler.

Jeneratör odaları, Chiller soğutma sistemleri, Klima odaları, Makine odaları, Sistem odaları, Tekne Yat motorları titreşim ve darbe sesi yalıtımı , hava kaynaklı seslerin yalıtımı , katı iletişimin izole edilmesi. Chiller soğutma grupları ve jeneratörlerin ses izolasyonlu kabininin ve gürültü duvarının yapılması.

Gürültü kontrolünü sağlamak için kullanılan malzemeler yüksek ses yutum değerlerine sahip olup bir çok alanda etkili performans sağlamaktadırlar. Ses emici ve ses yutucu kumaş ve süngerler bu tarz problemler için doğru seçim olarak kabul edilmektedir.

gürültü kontrolü nerde kullanılır?
gürültü kontrolü kullanım alanları

Kaynakta Gürültü Kontrolü

Kaynağın yaydığı ses enerjisinin azaltılması, kaynak ses ile ses yayan yüzey arasında izolasyon sağlanması, yüzeyden gelen sesin önlenmesi veya azaltılması gibi işlemlerle kaynağın gürültü kontrolü sağlanabilir.

Yöntemleri ise şu şekildedir ;

Planlama ve bakım ile gürültünün kontrol edilmesi. Susturucuların kullanılması. Kaynağın ses yalıtımı sağlayan ve yutucu malzemeler ile kaplanması. Titreşim yalıtımı Titreşen yüzeylerin titreşim sönümleyici, özellikle kauçuk malzemeyle kaplanması. Gürültü kaynağının kapalı hücreler içerisine alınması Kaynakta malzeme ve tasarım değişikleri yapılması.

GÜRÜLTÜ KONTOLÜ FAYDALARI
GÜRÜLTÜ KONTOLÜ FAYDALARI

Yayılma Alanında Gürültü Kontrolü

Gürültü kaynağının bulunduğu bölgenin ses yalıtıcı malzemeyle ayrılması. Ses bariyerlerinin kullanılması Gürültü yayılma alanının kontrolü duvar, tavan vb. yüzeylerin ses yutucu malzeme ile kaplanması, askılı ses ses yutucu yüzeylerin kullanılması. Gürültünün algılandığı yerde kontrolü Gürültüden etkilenen kişileri ses yalıtımı olan bölgelere alınması Kulak koruyucuların kullanılması.

İnsan hayatı boyunca bir çok alanda ses problemleriyle karşılaşabilmektedir. Gürültü kirliliği sağlık açısından da büyük önem taşımaktadır. Trafik gürültüsü ve titreşim, oyun alanı gürültüsü, doğal iklim olayları ve yağmur gürültüsü, uçak gürültüsü, makine dairesi gürültüsü ve titreşimi, havalandırma kanalları gürültüsü, açık pencerelerden gelen gürültüler, kapı ve duvarlardan gelen gürültüler, gürültülü koridorlar bunlar ses problemlerinin oluşmasındaki alanlar olarak görülmektedir. Bu alanlara yapılan ses izolasyon çalışmalarıyla daha kaliteli bir ortam sağlayabilirsiniz.

GÜRÜLTÜ KONTOLÜ NE İÇİN YAPILIR sessiz hayat
GÜRÜLTÜ KONTOLÜ NE İÇİN YAPILIR sessiz hayat

Gürültü Algılandığı Yerde Gürültü Kontrolü

Yönetsel Önlemler Kapalı mekandaki gürültü kaynaklarının bulundukları yerleri değiştirmek Çalışanların çalışma alanlarını ve konumlarını yeniden düzenlemek Çalışanların çalışma saatlerini yeniden düzenlemek (vardiya uygulamak vb.) Gürültülü makinelerin çalışma sürelerini düzenlemek.